Γιατί η επανάληψη παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση των παιδιών?

Γιατί η επανάληψη παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση των παιδιών?

Η επανάληψη κυριολεκτικά  “χτίζει” τον εγκέφαλο του παιδιού. Κάτι που ήταν γνωστό και στους αρχαίους μας προγόνους αφού έλεγαν : “η επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως”.

Οι επαναλαμβανόμενες εμπειρίες δημιουργούν συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου που οδηγούν στην μάθηση, καθώς ο εγκέφαλος των παιδιού σας είναι προγραμματισμένος να αποτυπώνει πρότυπα εικόνων, ήχων και κινήσεων  μέσω της επανάληψης. Δημιουργούνται συνδέσεις στον εγκέφαλο σχετικές με το συναίσθημα, που ενισχύονται κάθε φορά που αντιδράτε στο χαμόγελο του μωρού σας ή όταν βοηθάτε το παιδί σας να  κάνει δραστηριότητες που περιλαμβάνουν κίνηση, πηδηματάκια, σκαρφάλωμα, τσουλήθρα, παιχνίδι με το αλεξίπτωτο, κλπ.

Το Gymboree προσφέρει δραστηριότητες πλούσιες σε εικόνες (χρώματα, ανθρώπους, εξοπλισμό), ήχους (τραγούδια, μουσική, γλώσσες), και κινητικές εμπειρίες (εξοπλισμός, κινητικές δραστηριότητες), ώστε τα παιδιά να εξερευνήσουν, να μάθουν και να αποκτήσουν  εμπιστοσύνη στον εαυτό τους  μέσω της επανάληψης.

Έτσι κάθε φορά που το παιδί σας επαναλαμβάνει μία δραστηριότητα, ένα θέμα, ένα τραγούδι ή μία ιστορία, βιώνει αυτή την εμπειρία και μαθαίνει κάτι καινούργιο, μία νέα λέξη, μία νέα έννοια ή ένα νέο τρόπο να χρησιμοποιεί το σώμα του και το μυαλό του. Αυτό αναπτύσσει την μνήμη και την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας, συνεισφέρει στην ανάπτυξη των κινητικών του ικανοτήτων, διευρύνει την γνώση του για τον κόσμο και πως αυτός λειτουργεί και δημιουργεί μία αίσθηση ασφάλειας που είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη υγιών σχέσεων με τους άλλους.

 Καθοδηγώντας το παιδί σας να αποκτήσει τον έλεγχο του περιβάλλοντος του, το βοηθάτε να αισθανθεί καλύτερα για τον εαυτό του και του υπενθυμίζεται τις δυνατότητες που έχει.