10 ιδέες για ανακαλύψτε την φύση μαζί με το παιδί σας.

10 ιδέες για ανακαλύψτε την φύση μαζί με το παιδί σας.

1.   Πηγαίνετε για ένα κυνήγι θησαυρών της φύσης.

Βρείτε κάτι που:

  • είναι ένα ορισμένο χρώμα
  • είναι ξηρό, υγρό, λαμπερό ή όμορφο
  • είναι μικρό ή μεγάλο
  • που το φυσά ο αέρας
  • που σέρνεται στη γη
  • που δεν έχει πόδια, που έχει τέσσερα ή έξι πόδια
  • ή επιλέξτε εσείς τι θέλετε να βρείτε στην φύση

2. Προσθέστε κάποια ποικιλία και διαφορετικότητα στο κυνήγι θησαυρού της φύσης:

  • Βρείτε 3 λουλούδια που είναι διαφορετικά. Μυρίστε τα λουλούδια. Κλείστε τα μάτια σας και δείτε αν μπορείτε να αναγνωρίσετε τα λουλούδια από την μυρωδιά.
  • Βρείτε ένα χνουδωτό στην υφή φύλλο. Βρείτε ένα φύλλο που απελευθερώνει άρωμα όταν το πιέζεις με τα δαχτυλάκια σου όπως το φασκόμηλο..
  • Προσπαθήστε να βρείτε πράγματα που μπορείτε να τα κατατάξετε σε κατηγορίες, όπως στοιχεία με φλοιό, που βρίσκονται ψηλά, ή που έχουν κλαδιά.

3. Παρατηρείστε και ζωγραφίστε.

Εξετάστε τους θησαυρούς σας προσεκτικά και ζωγραφίστε τι βλέπετε. Για παράδειγμα, βρείτε λουλούδια με διαφορετικά χρώματα και παρατηρήστε τα πέταλα και άλλα μέρη του. Ή βρείτε μία ποικιλία από φύλλα και παρατηρήστε τα διαφορετικά σχήματα, χρώματα, υφές και φλέβες. Εσείς και το παιδί σας μπορείτε να φανταστείτε ότι είστε επιστήμονες που παρατηρείτε και καταγράφετε ότι βλέπετε.   

4. Ακολουθήστε ένα μονοπάτι μυρμηγκιών.

Κοιτάξτε από πάνω και από κάτω, κοιτάξτε γύρω, και αισθανθείτε άνετα να συρθείτε στο έδαφος. Τοποθετείστε ένα μικρό κομμάτι ξύλο και δείτε τι θα συμβεί..

5. Παρατηρείστε ένα δένδρο σε διαφορετικές εποχές.

Κοιτάξτε τα φύλλα και τα μπουμπούκια που ανοίγουν την άνοιξη, τα έντομα βουίζουν γύρω από αυτά το καλοκαίρι, τα φύλλα που αλλάζουν χρώματα το φθινόπωρο. Κατά την διάρκεια των διαφορετικών εποχών, παρατηρείστε τους επισκέπτες του δένδρου-πουλιά και μικρά ζωάκια που ψάχνουν για τροφή ή ξεκουράζονται στα κλαδιά του,.

6. Ανακαλύψτε τη φύση σε απίθανα μέρη.

Ψάξτε για τοποθεσίες κοντά στο σπίτι σας. Η Φύση βρίσκεται στις ρωγμές ενός πεζοδρομίου, κάτω από τις σκάλες, σε εγκαταλειμμένα οικόπεδα, ή στις άκρες ενός κουρεμένου γκαζόν. Μην ανησυχείτε αν δεν κατοικείται κοντά σε ένα λιβάδι, ένα δάσος, μία έρημο ή ένα ακρογιάλι.

7. Πιέστε τα λουλούδια και τα φύλλα.

Βρείτε λουλούδια και αφήστε τα να στεγνώσουν, τοποθετώντας τα μέσα σε σελίδες ενός βιβλίου. Όταν θα έχουν στεγνώσει, χρησιμοποιείστε τα για καλλιτεχνικά. Για παράδειγμα, τοποθετείστε τα σε διαφανές χαρτί για σουπλά. Το φθινόπωρο, δοκιμάστε την ίδια δραστηριότητα με φύλλα. Βρείτε πορτοκαλιά, κίτρινα, μωβ, κόκκινα ή καφέ φύλλα. Βρείτε ένα ξερό φύλλο και τρίψτε το με το χέρι σας.

8. Παίξτε με τις τρύπες και την λάσπη.

Σε μια γωνιά, σκάψτε μία τρύπα και βάλτε νερό μέσα για να δείτε τι θα συμβεί. Ρωτήστε το παιδί σας που νομίζει ότι το νερό πηγαίνει. Παίξτε με την λάσπη, πιέστε την μεταξύ των δαχτύλων των ποδιών σας, πηδήστε από πάνω ή μέσα στην τρύπα. Όταν τελειώστε, γεμίστε την τρύπα ξανά με χώμα και ελέγξετε αργότερα να δείτε τι αναπτύσσεται εκεί.

9. Εξετάστε τους σπόρους.

Βρείτε μερικά αγριόχορτα! Πώς φυτεύουμε τους σπόρους τους; Μήπως οι σπόροι προσκολλώνται στα ρούχα σας, μήπως μεταφέρονται με τον άνεμο, ή πετάγονται από το κέλυφος τους όταν το αγγίζετε;  Ρωτήστε το παιδί σας να σας πει τι ανακάλυψε κατά την διάρκεια αυτής της έρευνας.

10. Συντηρητική συλλογή.

Συζητήστε με το παιδί σας να μαζέψτε λουλούδια ή καρπούς όταν είναι ο κατάλληλος καιρός. Μελετήστε κάποιο έντομο που πιθανόν πιάσατε και μετά αφήστε το πίσω στην φύση. Συλλέξτε πυγολαμπίδες σε μια γυάλα και αφήστε τες ελεύθερες την άλλη ημέρα. Μεταφέρετε ψαράκια, χελώνες, ή βατραχάκια σε ένα ενυδρείο για μια νύχτα. Μερικά ψάρια επιβιώνουν στο ενυδρείο αν τα μεταφέρετε με το ίδιο νερό, από όπου τα βρήκατε.