Η Σχολική Ετοιμότητα ξεκινά από τον πρώτο καιρό της γέννησης του παιδιού

Η Σχολική Ετοιμότητα ξεκινά από τον πρώτο καιρό της γέννησης του παιδιού

0-12 MHΝΩΝ

Τα μωρά έρχονται στον κόσμο γεμάτα περιέργεια για τους ανθρώπους, τα αντικείμενα και τα μέρη που συναντούν. Καθημερινές ρουτίνες όπως η ώρα του φαγητού, η αλλαγή της πάνας, η ώρα του μπάνιου προσφέρουν πολλές δυνατότητες για διασκέδαση, για συναισθηματικό δέσιμο με τους αγαπημένους τους, και για κατανόηση για το πώς λειτουργεί ο κόσμος γύρω τους.

 Οι πρώτες σημαντικές δεξιότητες μάθησης αποκτούνται μέσα από τις καθημερινές στιγμές που ζουν μαζί με τους ενήλικες. Διαβάζοντας μαζί και παρακολουθώντας το μωρό σας να μαθαίνει να επικοινωνεί μέσα από τους ήχους, τις εκφράσεις του προσώπου και των χειρονομιών θέτουν στο παιδί σας τις βάσεις για ανάπτυξη των δεξιοτήτων της γλώσσας, της γραφής και της ανάγνωσης. Στα μωρά η αυτοπεποίθηση αναπτύσσεται μέσα από την αγάπη και την φροντίδα που δέχονται από τους ενήλικες που νοιάζονται γι’ αυτά. Ξεκινούν να αναπτύσσουν τον αυτοέλεγχο (αυτή η ικανότητα θα κατακτηθεί πλήρως πολύ αργότερα) όταν τα ηρεμείτε μετά από μία σύγχυση την οποία ένοιωσαν. Ακόμη, τα μωρά μαθαίνουν να σκέπτονται και να λύνουν ενδιαφέροντα προβλήματα, με το να χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους για να παίξουν και να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους.

Θυμηθείτε: Αν το μωρό σας ενδιαφέρεται και συμμετέχει σε μία δραστηριότητα, και την οποία παράλληλα απολαμβάνει, είναι σίγουρο ότι μαθαίνει! Δεν είναι απαραίτητο να βάλετε το παιδί σας σε μία διαδικασία «μάθησης» από πολύ μικρή ηλικία. Δραστηριότητες που πιέζουν τα μωρά και τα νήπια να μάθουν πρόωρα έννοιες δεν συμβάλλουν ούτε στην ανάπτυξη τους αλλά ούτε και στην σχολική τους εξέλιξη. Στην πραγματικότητα, αυτό που επιτυγχάνουν είναι να κάνουν τα παιδιά να νοιώθουν σαν αποτυχημένα κάθε φορά που πιέζονται να κάνουν κάτι στο οποίο δεν μπορούν να επιτύχουν ή να το απολαύσουν. Επομένως σε αυτούς τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού σας, αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του και στην μάθηση, είναι το παιχνίδι και η τρυφερότητα που αναπτύσσεται μεταξύ σας.

 12-24 ΜΗΝΩΝ

Τα νήπια είναι οι μικροί επιστήμονες! Είναι αποφασισμένα να καταλάβουν πως λειτουργούν τα πάντα γύρω τους. Αυτό είναι που κάνει το δεύτερο έτος της ζωής τους συναρπαστικό, καθώς τα παιδιά αρχίζουν να ανακαλύπτουν τον κόσμο και να μαθαίνουν.

 Ένα από τα πράγματα που κάνουν αυτή την ηλικιακή περίοδο τόσο συναρπαστική είναι ότι τα νήπια αρχίζουν να γίνονται σταδιακά πιο αποτελεσματικά στον τρόπο επικοινωνίας τους. (Στην πραγματικότητα, το «ΟΧΙ» γίνεται η αγαπημένη τους λέξη και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να δείξουν την ανεξαρτησία τους.) Με το τέλος αυτού του δεύτερου έτους, θα είναι σε θέση να σχηματίζουν απλές προτάσεις, όπως «και άλλο γάλα» ή «θέλω αυτό». Τα νήπια έχουν τον δικό τους τρόπο σκέψης, δυνατά συναισθήματα και προτιμήσεις τα οποία εκφράζουν με ενθουσιασμό. Αυτή είναι η περίοδο που το παιδί σας μπορεί να εκφράσει κάποια προτίμηση στο παραμύθι που θέλει να ακούει συνεχώς ή στο παιχνίδι που θέλει να παίζει ασταμάτητα.

Θυμηθείτε: Αν το παιδί σας ενδιαφέρεται και συμμετέχει σε μία δραστηριότητα, και την οποία παράλληλα απολαμβάνει, είναι σίγουρο ότι μαθαίνει! Δεν είναι απαραίτητο να βάλετε το παιδί σας σε μία διαδικασία «μάθησης» από πολύ μικρή ηλικία. Δραστηριότητες που πιέζουν τα  νήπια να μάθουν πρόωρα έννοιες δεν συμβάλλουν ούτε στην ανάπτυξη τους αλλά ούτε και στην σχολική τους εξέλιξη. Στην πραγματικότητα, αυτό που επιτυγχάνουν είναι να κάνουν τα παιδιά να νοιώθουν σαν αποτυχημένα κάθε φορά που πιέζονται να κάνουν κάτι στο οποίο δεν μπορούν να επιτύχουν ή να το απολαύσουν. Επομένως σε αυτή την περίοδο της ζωής του παιδιού σας, αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του και στην μάθηση, είναι το παιχνίδι, η εξερεύνηση και η τρυφερότητα που αναπτύσσεται μεταξύ σας.

24-36 ΜΗΝΩΝ

Όταν το παιδί σας μπαίνει στο τρίτο έτος της ηλικίας του σημειώνονται πολλές αλλαγές. Μπορεί να συμμετέχει σε προσχολικό πρόγραμμα και να διαμορφώνει σχέση με την δασκάλα του. Λογικά κάνει και καινούργιες φιλίες. Επίσης σας αποδεικνύει πόσο ικανό και ανεξάρτητο είναι κάνοντας πολλά πράγματα μόνο του, όπως μαθαίνοντας να βάζει την ζακέτα του μόνο του ή βοηθώντας σε δουλειές, όπως το στρώσιμο του τραπεζιού.

Το διάβασμα μαζί του, αποτελεί ένα σημαντικό τρόπο για να βοηθήσετε το μωρό σας να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο παιδί. Επίσης, σε αυτό το στάδιο εμφανίζεται και η γλωσσική ανάπτυξη καθώς τα παιδιά χρησιμοποιούν λόγια προκειμένου να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους. Στο τρίτο έτος της ηλικίας του, θα συνεχίσετε να παρατηρείτε τρομερή πρόοδο στον τρόπο σκέψης του. Σε αυτό το στάδιο αρχίζει να αντιλαμβάνεται το χιούμορ αλλά και διάφορα άλλα αστεία. Αναπτύσσει την δημιουργική του ικανότητα και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, καθώς παίζει και συναναστρέφεται μαζί σας. Επίσης παρόλο που τα ξεσπάσματα οργής μπορεί να μην εξαλειφθούν τελείως, το παιδί σας αναπτύσσει ακόμη περισσότερο τον αυτοέλεγχο και την ικανότητα να αντιμετωπίζει διάφορες καταστάσεις.

Θυμηθείτε: Αν το παιδί σας ενδιαφέρεται και συμμετέχει σε μία δραστηριότητα, και την οποία παράλληλα απολαμβάνει, είναι σίγουρο ότι μαθαίνει! Επομένως σε αυτή την περίοδο της ζωής του παιδιού σας, αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του και στην μάθηση, είναι το παιχνίδι, η εξερεύνηση και η τρυφερότητα που αναπτύσσεται μεταξύ σας.