Η εκπαίδευση στην τουαλέτα

Η εκπαίδευση στην τουαλέτα

Ενδείξεις  για το αν το παιδί σας έτοιμο για την εκμάθηση της τουαλέτας

Τα περισσότερα παιδιά αναπτύσσουν τον έλεγχο του εντέρου και της ουροδόχου κύστης από 18 μηνών. Αυτή η ικανότητα είναι απαραίτητη για να είναι τα παιδιά έτοιμα σωματικά να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα. Το πόσο έτοιμο είναι συναισθηματικά το κάθε παιδί να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα εξαρτάται από το ίδιο. Μερικά παιδιά είναι έτοιμα στους 18 μήνες, άλλα είναι έτοιμα στα 3έτη. Ενώ κάθε παιδί είναι διαφορετικό, περίπου 22% των παιδιών βγάζουν την πάνα στην ηλικία των 2 ½ ετών και 88% των παιδιών στην ηλικία των 3 ½ ετών.

 Το παιδί σας είναι έτοιμο να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα όταν:

 • μένει στεγνό για τουλάχιστον 2 ώρες ή μετά από ένα σύντομο ύπνο
 • αναγνωρίζει ότι ουρεί ή ότι θα έχει κένωση. Το παιδί σας, για παράδειγμα, μπορεί να πάει σε ένα άλλο δωμάτιο ή κάτω από το τραπέζι  όταν αισθάνεται ότι θα έχει κένωση. Αυτό είναι σημαντικό- εάν το παιδί σας δεν το αναγνωρίζει, δεν θα είναι επιτυχής η εκπαίδευση του.
 • έχει αναπτύξει τις σωματικές ικανότητες που είναι σημαντικές για την εκπαίδευση του-την ικανότητα να περπατά, να κατεβάζει ή να ανεβάζει το παντελόνι του και να κάθεται στην τουαλέτα ή να κατεβαίνει μόνο του ή με λίγη βοήθεια.
 • να προσπαθεί να μιμηθεί τον γονέα του στην τουαλέτα
 • να μπορεί να ακολουθήσει απλές οδηγίες
 • και το πιο σημαντικό, το παιδί σας να θέλει να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα. Μπορεί να σας λέει ότι θέλει να φοράει "εσώρουχα για μεγάλους" ή να μάθει να πηγαίνει στην τουαλέτα "όπως και ο μπαμπάς".  Ίσως να αισθανθεί άβολα  με την πάνα του λερωμένη και να σας ζητήσει να το αλλάξετε, ή να σας ζητήσει να πάει στην τουαλέτα.

Πότε  να μην αρχίσετε την εκπαίδευση του παιδιού σας για να πάει στην τουαλέτα

Υπάρχουν  ορισμένα θέματα που μπορεί μερικές φορές να σταθούν εμπόδιο στην εκπαίδευση του. Για παράδειγμα, όταν τα παιδιά περνούν μια σημαντική αλλαγή ή σημαντικές αλλαγές ταυτόχρονα (δείτε τις παρακάτω περιπτώσεις), ίσως θα ήταν έξυπνο να καθυστερήσετε την διαδικασία της εκπαίδευσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα παιδιά συχνά αισθάνονται υπό πίεση και μερικές φορές χάνουν τις δεξιότητες που ήδη έχουν αποκτήσει ή έχουν δείξει κάποια πρόοδο, όπως η εκπαίδευση για την τουαλέτα. Κοινές περιπτώσεις που δημιουργούν άγχος και γενικώς δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει κάποιος την εκπαίδευση είναι:

 • Όταν  σχεδιάζετε ή έχετε πρόσφατα μετακομίσει σε  καινούργιο σπίτι
 • Όταν έχετε  ξεκινήσει κάτι καινούργιο ή κάνατε κάποια αλλαγή σχετική με την φροντίδα του παιδιού
 • Όταν πρόσφατα το παιδί έχει μετακινηθεί από την κούνια του στο κρεβάτι
 • Όταν περιμένετε ή πρόσφατα έχετε αποκτήσει μωρό στην οικογένεια
 • Όταν έχει προκύψει μια σοβαρή ασθένεια, πρόσφατος θάνατος ή άλλα θέματα οικογενειακής κρίσης
   

Πότε να ξεκινήσετε την εκπαίδευση του παιδιού σας για την τουαλέτα

Θα ήταν χρήσιμο να σκεφτείτε την εκπαίδευση της τουαλέτας σαν μια διαδικασία όπου και εσείς και το παιδί σας έχετε κάποιες "δουλειές" να κάνετε.Είναι υπευθυνότητα του γονέα να καλλιεργήσει ένα προστατευτικό εκπαιδευτικό περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι εσείς πρέπει:

 • να διαπιστώστε ότι το παιδί σας έχει τον έλεγχο του σώματος του
 • να αφήσετε το παιδί σας να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα
 • να διδάξτε το παιδί σας λέξεις για τα μέρη του σώματος του, για τα ούρα και τις κενώσεις
 • να προσφέρετε στο παιδί σας τα εργαλεία που θα χρειαστεί για την επιτυχή εκμάθηση του  (όπως το μικρό κάθισμα γιογιό, το γιογιό, σκαμνί, κλπ)
 • να αναμένετε και να χειριστείτε τα ατυχήματα χωρίς θυμό
 • να αποφύγετε τις τιμωρίες ή την υπερβολική επιβράβευση γύρω από το θέμα. (Αυτό μπορεί να κάνει τα παιδιά να αισθανθούν άσχημα όταν η προσπάθεια τους δεν είναι επιτυχής)

Είναι υπευθυνότητα του παιδιού σας να:

 • να αποφασίσει πότε να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα ή την πάνα-βρακάκι
 • να μάθει για τις ενδείξεις του σώματος του για το πότε χρειάζεται να πάει στην τουαλέτα
 • να χρησιμοποιεί την τουαλέτα με το δικό του ρυθμό

Η επιτυχία της εκπαίδευσης εξαρτάται από την εύρεση της εκπαιδευτικής μεθόδου που λειτουργεί για την δική σας οικογένεια. Δεν έχει σημασία πώς το κάνετε, θυμηθείτε ότι είναι μια εκπαιδευτική διαδικασία που απαιτεί χρόνο, και με πολλά ατυχήματα κατά την διάρκεια της. Με το να είστε υπομονετικοί, βοηθάτε το παιδί σας κατά την διάρκεια της εκμάθησης τους.

 Λάβετε υπόψη σας ότι στα παιδιά με ειδικές ανάγκες, η διαδικασία διαρκεί περισσότερο χρόνο. Επίσης μπορεί να χρειαστούν ειδικό εξοπλισμό, πολύ βοήθεια και υποστήριξη από εσάς. Αν χρειαστείτε βοήθεια για την εκπαίδευση του, συζητήστε το με τον γιατρό σας.

 Τι να αποφύγω όταν εκπαιδεύω το νήπιο για την τουαλέτα

Για τα νήπια είναι σημαντικό να προσπαθούν να αποκτήσουν κάποιο έλεγχο του κόσμου γύρω τους. Καθώς αποκτούν περισσότερες σωματικές, νοητικές και γλωσσικές δεξιότητες, προσπαθούν να ελέγξουν καλύτερα τον εαυτό τους, το σώμα τους και το περιβάλλον γύρω τους. Αυτή η φυσική και υγιής επιθυμία για έλεγχο μπορεί να οδηγήσει σε διαμάχες εξουσίας, καθώς τα παιδιά γρήγορα αντιλαμβάνονται ότι ένας από τους τρόπους για να έχουν τον έλεγχο μιας κατάστασης είναι να αρνούνται από τους γονείς τους κάτι που τους λένε/θέλουν να κάνουν. Και για καλό ή κακό, η εκπαίδευση της τουαλέτας βρίσκεται στην λίστα των γονέων και που θέλουν τα παιδιά τους να κάνουν-και βεβαίως τα παιδιά το αντιλαμβάνονται πολύ γρήγορα. .(Απλώς φέρτε στο μυαλό σας την εικόνα που ο μπαμπάς και η μαμά χοροπηδάν από την χαρά τους όταν το παιδί τους πήγε για πρώτη φορά στην τουαλέτα). Η εκπαίδευση της τουαλέτας είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με την μάχη εξουσίας γιατί τα παιδιά θέλουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο του σώματος τους.

Έτσι είναι σημαντικό να προσεγγίσεις την εκπαίδευση αυτή σαν μια απλή διαδικασία και χωρίς πολλούς συναισθηματισμούς. Σκεφτείτε ότι είναι σαν μια ακόμη δεξιότητα που βοηθάτε το παιδί σας να αποκτήσει. Εάν δείξετε θυμό ή απογοήτευση όταν η προσπάθεια δεν είναι επιτυχής  η υπερβολική χαρά όταν είναι επιτυχής, περνάτε το μήνυμα στο παιδί σας ότι είναι κάτι που εσείς επιθυμείτε πάρα πολύ. Η άρνηση του να το κάνει, μετατρέπεται σε ένα ισχυρό μέσο για το παιδί σας να νιώσει ότι έχει τον έλεγχο. Όσο πιο συναισθηματικοί είστε, τόσο περισσότερο δείχνετε στο παιδί σας πόσο σημαντικό είναι για εσάς η εκπαίδευση της τουαλέτας.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να μην πιέσετε το παιδί σας να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα γιατί μπορεί να προκαλέσει έντονες διαμάχες εξουσίας. Αυτές οι διαμάχες εξουσίες μερικές φορές οδηγούν τα παιδιά σας να προσπαθήσουν να ανακτήσουν τον έλεγχο του σώματος τους με την συγκράτηση των ούρων ή των κενώσεων.  Αυτό μπορεί να δημιουργήσει σωματικά προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα. Επομένως αν αντιληφθείτε ότι υπάρχει θέμα διαμάχης εξουσίας κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης, θα βοηθούσε να αποφορτίσετε την κατάσταση. Σταματήστε να μιλάτε για την εκπαίδευση στην τουαλέτα ή να κάνετε οτιδήποτε γύρω από αυτό το θέμα για λίγο, μέχρι το παιδί σας δείξει ότι είναι έτοιμο και ενδιαφέρεται ξανά.

Να επιβραβεύω ή όχι την εκπαίδευση στην τουαλέτα

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν πρέπει να ανταμείβουν τα παιδιά τους κατά την διαδικασία της εκπαίδευσης-ένα αυτοκόλλητο, ένα επιπλέον γλυκό, ή ένα μικρό παιχνίδι κάθε φορά που το παιδί επιτυγχάνει στην τουαλέτα. Ενώ αυτού του είδους οι επιβραβεύσεις μπορεί να ενθαρρύνουν την πρόοδο της διαδικασίας βραχυπρόθεσμα, η ανησυχία είναι ότι για μερικά παιδιά, η πίεση της "επιτυχίας" με την μορφή της ανταμοιβής δημιουργεί άγχος ή συναισθήματα αποτυχίας όταν έχουν ένα (πολύ φυσιολογικό και μάλιστα αναμενόμενο) ατύχημα.  Ο άλλος κίνδυνος είναι η χρήση ανταμοιβής για την τουαλέτα μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά να περιμένουν επιβραβεύσεις για οτιδήποτε κάνουν-να τρώνε το φαγητό τους, να πλένουν τα δόντια, κ.λ.π. Όταν οι γονείς  θεωρούν την εκπαίδευση της τουαλέτας κάτι φυσιολογικό , τα παιδιά είναι πιο πιθανόν να ακολουθήσουν την δική τους εσωτερική επιθυμία να πετύχουν αυτό τον σημαντικό στόχο.

 Όταν τα παιδία προσχολικής ηλικίας δεν ενδιαφέρονται για την εκπαίδευση στην τουαλέτα

Συζητήστε με το παιδίατρο σας τις ανησυχίες σας σχετικά με την εκπαίδευση για την τουαλέτα. Περιστασιακά, τα παιδιά αντιμετωπίζουν σωματικά ζητήματα που δυσκολεύουν την διαδικασία της εκπαίδευσης στης τουαλέτα, έτσι ένα check-up είναι πάντα μια καλή ιδέα. Ίσως θα θέλατε να το συζητήσετε με ένα ειδικό στην ανάπτυξη του παιδιού,  που μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τις προκλήσεις γύρω από την εκπαίδευση στη τουαλέτα για το δικό σας παιδί, και να σας βοηθήσει να εντοπίσετε την στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσετε για την επιτυχή εκμάθηση του.

 Πηγή:Children’s Hospital Boston &  Canadian Pediatric Society