Η προστασία των παιδιών από τον ήλιο

Η προστασία των παιδιών από τον ήλιο

Για την αποτελεσματική προστασία των παιδιών από τον ήλιο, συνιστάται στους γονείς:

  • Να μην σχεδιάζουν δραστηριότητες σε εξωτερικό χώρο τις ώρες όπου υπάρχει η μεγίστη ακτινοβολία. Τα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας είναι πολύ ψηλά το διάστημα ανάμεσα στις 11π.μ. και 4 μ.μ. θερινής ώρας και ο κίνδυνος εγκαυμάτων είναι πολύ μεγάλος.
  • Να φορούν καπέλο και κατάλληλο ρουχισμό. Τα παιδιά θα ήταν προτιμότερο να φορούν καπέλο με γείσο για την προστασία των ματιών, των αυτιών και του πίσω μέρους του λαιμού. Τα παιδιά πρέπει να φορούν ελαφρύ ρουχισμό που να προστατεύει τα  χέρια, τα πόδια, το σώμα και τον λαιμό από τον ήλιο. Γενικά όσο πιο πυκνή είναι η ύφανση του ρουχισμού τόσο καλύτερη είναι η προστασία από UV ακτινοβολία.
  • Να γίνεις πρότυπο. Τα παιδιά συχνά μιμούνται τους γονείς τους. Προστατεύστε τον εαυτό σας από τον ήλιο δίνοντας το καλό παράδειγμα.
  • Να ενθαρρύνετε τα παιδιά να παίζουν στην σκιά. Φυτέψτε δένδρα, χρησιμοποιείστε προσωρινές ή μόνιμες ηλιοπροστατευτικές κατασκευές, εκεί που τα παιδιά σας παίζουν. Να χρησιμοποιείτε τα μέτρα προστασίας από τον ήλιο ακόμη και στην σκιά γιατί η ηλιακή ακτινοβολία αντανακλάται.
  • Να χρησιμοποιείτε αντηλιακά με δείκτη προστασίας 30 SPF, ευρέως φάσματος και αδιάβροχα σε μέρη του σώματος που δεν μπορούν να καλυφτούν από καπέλο ή ρουχισμό. Η επάλειψη του αντηλιακού πρέπει να γίνεται κάθε 2 ώρες. Επαναλάβετε επίσης, μόλις βγει από την  θάλασσα ή στην περίπτωση που το παιδί ιδρώσει. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε το αντηλιακό σαν το μόνο μέτρο προστασίας από τον ήλιο  ή για να παραμείνει το παιδί σας περισσότερο στον ήλιο.
  • Να χρησιμοποιείτε γυαλιά ηλίου για την προστασία των ματιών των παιδιών σας. Στο εμπόριο υπάρχουν καλής ποιότητας και σε καλές τιμές γυαλιά ηλίου. Η καλή εφαρμογή των γυαλιών στα μάτια των παιδιών σας είναι απαραίτητη. Επιλέξτε γυαλιά που διαθέτουν πιστοποίηση η οποία να αποδεικνύει την  απορροφητικότητα κατά 100%, για όλες τις υπεριώδεις ακτίνες