ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ ΠΑΡΑΝΟΗΣΗ

ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ ΠΑΡΑΝΟΗΣΗ

Τι είναι Εκπαιδευτικό;

Στην σημερινή μας κοινωνία, φαίνεται πως ότι συμπεριλαμβάνεται κάτω από την ομπρέλα του ακαδημαϊκού είναι και "εκπαιδευτικό" και οτιδήποτε άλλο δεν είναι. Αυτό το αποκαλώ "ακαδημαϊκή παρανόηση” - την νοοτροπία διδάσκω-εξετάζω που θολώνει την άποψη μας για μάθηση και βραχυπρόθεσμα αλλάζει τα παιδιά μας, αρνούμενη μια απλή, διαισθητική αλήθεια:

Για τα παιδιά, τα πάντα είναι εκπαίδευση

Ειλικρινά, πώς θα μπορούσαμε να είχαμε προχωρήσει τόσο πολύ στην προώθηση της ανθρώπινης γνώσης αν είχαμε περιορίσει τον ορισμό του «εκπαιδευτικού» μόνο σε θέματα ακαδημαϊκά;

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που η κόρη μου χρησιμοποίησε τα χεράκια της για να μας αποχαιρετήσει. Ήμουν τόσο περήφανη, έλεγα σε όλους πόσο έξυπνη ήταν. Και ήταν! Αυτή άκουσε "γεια σου" και γνώριζε τι να κάνει. Αυτό είναι που εγώ αποκαλώ μάθηση.

Εκπαιδευτικό έναντι Ακαδημαϊκού

Το πώς αποκαλούμε τα πράγματα έχει σημασία γιατί οι λέξεις διαμορφώνουν τις στάσεις μας και τις δράσεις μας. Φυσικά, η εκμάθηση των γραμμάτων και των αριθμών είναι εκπαιδευτική. Αλλά μάθηση είναι και το να γνέφεις "γεια σου", να βάζεις τις κάλτσες σου, το πότε λες παρακαλώ, τι χρειάζεται για να φτάσεις στην κορυφή της γέφυρας αναρρίχησης ακόμα και πώς να μην με πιάσουν οι γονείς σου με το χέρι μέσα στο βάζο με τα κουλουράκια.

Ένα παιδί που αντιλαμβάνεται την καθημερινή γλώσσα είναι έτοιμο για το σχολείο. Ένα παιδί που ντύνεται μόνο του είναι έτοιμο για το σχολείο. Ένα παιδί με σωστούς τρόπους είναι έτοιμο για το σχολείο. Ένα παιδί με αντοχή, συντονισμό και επιμονή είναι έτοιμο για το σχολείο.Ένα παιδί που κατανοεί ότι υπάρχουν κανόνες που πρέπει να ακολουθήσει και συνέπειες όταν δεν τους ακολουθεί, είναι έτοιμο για το σχολείο.

Όλα αυτά είναι εκπαιδευτικά. Δεν είναι ακαδημαϊκά.Και πρέπει να μάθουμε να τα διαχωρίζουμε όταν σκεπτόμαστε και μιλάμε για την μάθηση.

Τι σημαίνει η ετοιμότητα για το παιδικό σταθμό, στην πραγματικότητα;

Τώρα, μπορείτε να αναρωτηθείτε, τι είναι όλα αυτά που λέγονται για τα παιδιά που δεν είναι έτοιμα για το νηπιαγωγείο; Ως εκπαιδευτικός και σύμβουλος ανάπτυξης, συμφωνώ ότι πολλά παιδιά ΔΕΝ είναι έτοιμα όπως πρέπει. Κατά την άποψη μου, υπάρχουν δύο ακαδημαϊκές συγκρουόμενες τάσεις εδώ: 1. Προσδοκούμε περισσότερα από τα παιδιά νωρίτερα, και 2. Ξεκινούν νωρίτερα το σχολείο.

Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό ακούγεται σαν υπεκφυγή,  αλλά είναι των ενηλίκων η λογική που είναι πίσω από όλα αυτά, κατά τη γνώμη μου. Είναι λογικό για εμάς ότι εάν ένα παιδί χρειάζεται περισσότερη προετοιμασία για τις υψηλότερες προδιαγραφές που θέτουμε, πως θα πρέπει να ξεκινήσει νωρίτερα. Τελικά, η πρακτική λειτουργεί, έτσι δεν είναι; Αλλά η μάθηση σε αυτές τις ηλικίες είναι συνάρτηση της αναπτυξιακής και νευρολογικής ωριμότητας. Ο εγκέφαλος απλά δεν μπορεί να επεξεργαστεί τις πληροφορίες που πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία για σχολική εργασία. Και βάζοντας τα μικρά να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι για να κάνουν τα φύλλα εργασίας είναι το ακριβώς ΑΝΤΙΘΕΤΟ από αυτό που χρειάζονται για να είναι "έτοιμα" για την εκμάθηση σε αυτό το υψηλότερο επίπεδο.

Η προσχολική εκπαίδευση είναι προσωπική, ακολουθώντας τα δικά σου αισθήματα στο ταξίδι του παιχνιδιού και της εξερεύνησης, μέσα από την διασκέδαση και την γοητεία αυτής της στιγμής. Αυτή είναι η φύση του εκπαιδευτικού προγράμματος. Στην πραγματικότητα, ο εγκέφαλος ενός τρίχρονου είναι πολύ πιο δεκτικός στη εκμάθηση παιχνιδιών και δραστηριοτήτων παρά στους αριθμούς και στα γράμματα.

Φυσικά, εισάγοντας τα παιδιά με απλό τρόπο σε νέα πράγματα που δεν έχουν βρει από μόνα τους, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επεκτείνουν τους ορίζοντες τους. Αλλά η προσδοκία  να συμμετάσχουν ή να "εκτελέσουν" ακαδημαϊκές δραστηριότητες, είναι ένα άλλο θέμα εξ ολοκλήρου. Θα προσπαθήσουν να ανταποκριθούν, φυσικά, αλλά αν δεν το καταφέρουν, το μόνο που θα πετύχουμε είναι να δημιουργηθεί περιττό άγχος και απογοήτευση.

Στάσεις ως προς την Εκπαίδευση

Επειδή ένα παιδί προσχολικής ηλικίας δεν δείχνει ακόμη ενδιαφέρον για τα γράμματα και τους αριθμούς δεν σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται για «τίποτα εκπαιδευτικού χαρακτήρα.»  Αυτή είναι μία αντίληψη που επικρατεί μεταξύ των ενηλίκων για το πως υποτίθεται ότι είναι  η εκπαίδευση εφαρμοζόμενη σε συμπεριφορά τρίχρονων παιδιών με φόντο το σκηνικό της "ακαδημαϊκής παρανόησης".

Έτσι, όταν αυτή η μαμά θέτει την ετικέτα «εκπαιδευτικό» στα γράμματα και στους αριθμούς, χωρίς να το συνειδητοποιεί, στην πραγματικότητα αγνοεί την εκπαιδευτική αξία σε οτιδήποτε άλλο το παιδί ενδιαφέρεται να κάνει.

Αλλά αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι να σχηματίσει το παιδί μία λανθασμένη ή από φόβο πηγάζουσα άποψη για τον ακαδημαϊσμό, ενώ παραβλέπεται η κάθε διάθεση του για μάθηση. Και τελικώς, πώς ένα τρίχρονο υποτίθεται ότι γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ του τι είναι «εκπαιδευτικό» και τι δεν είναι «εκπαιδευτικό»; Και ακόμα κι αν το ίδιο μπορούσε πραγματικά να καταλάβει, θα μπορούσε να διαμορφώσει μια στάση γύρω από αυτό, καλή ή κακή;

Πρέπει να σεβόμαστε και να γιορτάζουμε την μάθηση σε όλες τις μορφές και τα στάδια της προσχολικής ανάπτυξης. Και ναι, μερικές φορές αυτή μπορεί να είναι ακαδημαϊκού χαρακτήρα. Αλλά εάν δεν είναι αυτή τη στιγμή, είναι απόλυτα ΟΚ. Θα συμβεί όταν το παιδί είναι έτοιμο. Εν τω μεταξύ το παιχνίδι με την λάσπη και με την σκάλα αναρρίχησης έχει πολλά να διδάξει.

 

Gill Connell Cheryl McCarthy