Ποια είναι η σημασία του tummy time ή του χρόνου μπρούμυτα για το ένα μωρό; Mayo Clinic

Ποια είναι η σημασία του tummy time ή του χρόνου μπρούμυτα για το ένα μωρό; Mayo Clinic

Ο χρόνος μπρούμυτα — η τοποθέτηση ενός  μωρού με τη κοιλιά του , ενώ  είναι ξύπνιο και υπό   την επίβλεψη σας — μπορεί να βοηθήσει το μωρό σας να αναπτύξει  δυνατούς μύες στο  κεφάλι, στον αυχένα και στους ώμους καθώς και ορισμένες κινητικές  δεξιότητες. Ο χρόνος μπρούμυτα μπορεί επίσης να αποτρέψει το πίσω μέρος του κεφαλιού του μωρού σας από το να γίνει επίπεδο (πλαγιοκεφαλία θέση).

Το κρανίο του μωρού είναι μαλακό και αποτελείται από αρκετές ελαστικές πλάκες. Εάν το κεφάλι του μωρού αφήνεται στην ίδια θέση για μεγάλα χρονικά διαστήματα, οι οστικές  αυτές πλάκες  μπορεί να κινούνται με τέτοιο  τρόπο που να δημιουργεί ένα επίπεδο σημείο. Ενώ συνιστάται να τοποθετείται το μωρό σας με τη πλάτη του για  να κοιμηθεί ώστε να μειώσει τον κίνδυνο ξαφνικού συνδρόμου θανάτου νηπίων (SIDS), η θέση μπρούμυτα  δίνει στο μωρό την ευκαιρία να γνωρίσουν μια διαφορετική θέση. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να μειώσει τον κίνδυνο επίπεδων σημείων.

Έρευνες δείχνουν επίσης ότι τα μωρά που ξοδεύουν το χρόνο τους μπρούμυτα, μπορούν να κινηθούν χρησιμοποιώντας  την κοιλίτσα τους πολύ νωρίτερα από  τα άλλα βρέφη. Όσο περισσότερα  χρόνο ξοδεύουν τα μωρά μπρούμυτα  τόσο νωρίτερα  μπορούν να αρχίσουν να γυρίζουν, να κινούνται με την κοιλίτσα τους, να μπουσουλούν και να καθίσουν  χωρίς υποστήριξη.

Ξεκινήστε με την τοποθέτηση του νεογέννητου σας  μπρούμυτα  μέσα στην  αγκαλιά σας ,δύο ή τρεις φορές την ημέρα για λίγα λεπτά. Καθώς το μωρό σας γίνεται πιο δυνατό, τοποθετήστε το σε μια κουβερτούλα  στο πάτωμα μετά από την αλλαγή πάνας ή από τον ύπνο του και τοποθετήστε  γύρω του κατάλληλα παιχνίδια για την ηλικία του ώστε να μπορεί να τα φτάσει.  Καθώς το μωρό σας συνηθίζει αυτή τη στάση, τοποθετήστε το μωρό σας  μπρούμυτα πιο συχνά ή για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Για ένα μωρό  3 - 4 μηνών, κάποιες έρευνες προτείνουν να μένει μπρούμυτα για τουλάχιστον  20 λεπτά  την ημέρα.

Να θυμάστε, ωστόσο, να ποτέ μην αφήνετε το μωρό σας χωρίς παρακολούθηση κατά τη διάρκεια που είναι μπρούμυτα. Εάν το μωρό σας γκρινιάζει  ή νυστάζει  ενώ είναι σε αυτή τη θέση τότε αλλάξτε τη δραστηριότητα ή βάλτε το να κοιμηθεί με την πλάτη στο κρεβατάκι του.

http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/expert-answers/tummy-time/faq-20057755