Συγκρούσεις, Διαφωνίες με τους Φιλους: Βοηθήστε τα παιδιά σας να μάθουν πως να επιλύσουν τις συγκρούσεις by Eileen Kennedy-Moore, PhD

Συγκρούσεις, Διαφωνίες με τους Φιλους: Βοηθήστε τα παιδιά σας να μάθουν πως να επιλύσουν τις συγκρούσεις by Eileen Kennedy-Moore, PhD

Πώς να επιλύσει το παιδί σας τις συγκρούσεις με τους φίλους του;

Αυτό το άρθρο είναι γενικού εκπαιδευτικού σκοπού. Το άρθρο δεν αποτελεί και δεν θα πρέπει να αντικαταστήσει ατομικές επαγγελματικές συμβουλές, ψυχοθεραπεία, ή  παροχή ψυχολογικών υπηρεσιών.

Συγκρούσεις με Φίλους - Βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει να επιλύει τις συγκρούσεις.

Τα Παιδιά τσακώνονται πολύ με τους φίλους τους..

Σύμφωνα με τον Brett Laursen και τη Γκουέν Pursell του Πανεπιστημίου Atlantic στη Φλόριντα, υπολογίζεται ότι κατά μέσον όρο τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και  πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου τσακώνονται σχεδόν τρεις φορές μέσα σε μια ώρα. Στην πραγματικότητα οι φίλοι τσακώνονται περισσότερο μεταξύ τους παρά με άλλους-πιθανότατα επειδή περνούν περισσότερο χρόνο μαζί και αισθάνονται πιο άνετα να εκφράζουν τις απόψεις τους. Ευτυχώς, οι συγκρούσεις μεταξύ των φίλων είναι γενικά λιγότερο έντονες και έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να επιλυθούν.

Νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας ως επί το πλείστον διαφωνούν για πράγματα/αντικείμενα, όπως το ποιος θα πάρει να παίξει με την κίτρινη μπάλα. Στο δημοτικό σχολείο, τα επιχειρήματα τείνουν να είναι σχετικά με δράσεις/πράξεις, όπως με το τι θέλει ένας φίλος να κάνει ή να μη κάνει με τον άλλο φίλο. Νεαρά παιδιά του δημοτικού σχολείου έχουν επίσης την τάση να λένε, «θα είμαι φίλος σου αν κάνεις αυτό!" Ή "εγώ δεν θα είμαι φίλος σου, αν δεν κάνεις αυτό!"

Οι διαφωνίες με έναν φίλο μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικές για τα παιδιά, ειδικά όταν, στο αποκορύφωμα, κάποιος δηλώνει, «Δεν είσαι φίλος μου πια!" Χρειάζεται χρόνος και εξάσκηση για τα παιδιά να μάθουν πώς να επιλύουν τις συγκρούσεις. Αν δείτε το παιδί σας να έχει μια διαφωνία με έναν φίλο, μπορεί να είναι χρήσιμο να παρέμβετε για να καταλαγιάσει η ένταση ρωτώντας, «Ποιος θέλει ένα σνακ;" ή "Τι θα μπορούσατε να κάνετε που θα ήταν αποδεκτό και από τους δυο σας;" Παρακάτω μπορείτε να γνωρίσετε κάποιους τρόπους για να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει πως να επιλύει τις συγκρούσεις.


Ξεκινήστε με ενσυναίσθηση

Εάν το παιδί σας είναι αναστατωμένο γιατί είχε μια διαφωνία/τσακωμό με ένανφίλο, το να δείξετε κατανόηση και να το παρηγορήσετε μπορεί να το βοηθήσει πολύ. Αν καιίσως αρχικάμπείτε στον πειρασμόνα του επισημάνετετι έκανε λάθος, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να αναγνωρίσετε το πως αισθάνεται παιδίσας. Θα μπορούσατε να πείτε, "Σε στεναχώρησε που έκανε αυτό" ή "Είσαι θυμωμένη γιατί δενπαίζει σύμφωνα με τους κανόνες."

Εξηγήστε στο παιδί σας την άποψη του φίλου του

Θέλει πολύ πρακτική εκ μέρους των παιδιών να μάθουν να φαντάζονται πώς κάποιος άλλοςθα μπορούσενα σκέφτεταιή να αισθάνεται.Περιγράφονταςτο πώς το αντιλήφθηκε ο φίλου του, μπορείτε ναβοηθήσετε το παιδίσας να ξεπεράσει απλοϊκές καιμη παραγωγικέςεξηγήσεις όπως «Αυτόςείναι κακός!" Το να είναι σε θέσηνα φανταστείς τα γεγονότααπό την οπτική γωνίατου φίλου σουμπορεί να βοηθήσειτο παιδί σας ναηρεμήσει και ίσωςζητήσει συγγνώμη ή συμβιβασμό.

Βοηθήστε το παιδί σας να μιλήσει κατάλληλα

Η επίλυση μιας σύγκρουσης απαιτεί μερικές φορές από το παιδί σας να είναι σε θέση να εξηγήσει τι θέλει. Βοηθήστε το να σχεδιάσει και να εφαρμόσει το τι θα πει. Υπογραμμίστε στο παιδί σας το τι θέλει από το φίλο του να κάνει, καθώς κινείται προς τα εμπρός. Για παράδειγμα, το παιδί σας θα μπορούσε να πει, "Θέλω και εγώ να το κάνω," "Σε παρακαλώ μην με φωνάζεις με αυτό το όνομα. Δεν μου αρέσει, "ή" Από εδώ και πέρα, θα μπορούσες σε παρακαλώ να ρωτάς αν μπορείς να δανειστείς τη γόμα μου; "

Ενθαρρύνετε επίλυση συγκρούσεων

Μια διαφωνία με έναν φίλο, δεν σημαίνει το τέλος μιας φιλίας. Λέγοντας "Συγνώμη" είναι συχνά ένας καλός τρόπος για να επιλύσεις μια σύγκρουση, και το να είσαι πρόθυμος να συγχωρήσεις το λάθος ενός φίλου είναι πάντα μια πράξη γενναιοδωρίας. Εμείς οι ενήλικες έχουμε την τάση να θέλουμε να μιλήσουμε για τα πράγματα, αλλά η έρευνα από τον Laursen και τους συνεργάτες του δείχνει ότι τα παιδιά τις περισσότερες φορές επιλύουν τις συγκρούσεις με το να απομακρύνονται για λίγο, για να μετριάζει ο θυμός, και στη συνέχεια προσπαθήσουν ξανά. Ο τρόπος του να τα ξαναβρείς με το φίλο σου μπορεί να είναι τόσο απλός όπως το να ξανασυναντηθείς με το φίλο σου αύριο.

Εάν το παιδί σας φαίνεται να έχει περισσότερες διαφωνίες/τσακωμούς παρά ευχαρίστηση μέσα από το παιχνίδι με τον συγκεκριμένο φίλο, μπορεί να θέλετε να ενθαρρύνετε και άλλες φιλίες. Όταν υπάρχουν περισσότερες μάχες από διασκέδαση, οι φιλίες συνήθως δεν διαρκούν.