" Η προσέγγιση του Gymboree “να αφήσουμε τα παιδιά να μας καθοδηγήσουν”, βοηθά τα μικρά παιδιά να εκπαιδευτούν στο πώς να μαθαίνουν και τα ενθαρύνει να γίνουν λάτρεις της δια βίου μαθήσεως. "

– Claire Lerner LCSW, ειδικός στην ανάπτυξη των παιδιών, Διευθυντής του Τμήματος Πληροφόρησης και Πόρων των Γονέων στο ZERO TO THREE®

Το πιο δημοφιλές πρόγραμμα! Το πρόγραμμα απαρτίζεται από 6 ηλικιακά επίπεδα που έχουν σχεδιαστεί από ειδικούς στην ανάπτυξη του παιδιού και ενθαρρύνουν την ανάπτυξη του μέσα από το παιχνίδι. Το κάθε επίπεδο εστιάζει και υποστηρίζει στόχους ανάπτυξης που προσπαθεί να επιτύχει το παιδί στην συγκεκριμένη ηλικία. Ξεκινώντας ηλικιακά αποτελείται από δραστηριότητες που επικεντρώνονται στην αιτία και το αποτέλεσμα, την αμφίδρομη επικοινωνία, τον κινητικό σχεδιασμό, το φανταστικό παιχνίδι και τέλος σε δραστηριότητες που απαιτούν  επίλυση προβλημάτων και αφήγηση ιστοριών.

Gymboree Play & Learn 2 6-10 μηνών

Εξερευνείστε το δίπολο "αίτιο-αποτέλεσμα" και ενισχύστε την σωματική τους δύναμη μέσα από το παιχνίδι  με τα κεκλιμένα επίπεδα, τις τσουλήθρες, τις σκάλες αναρρίχησης και τις σήραγγες. Η μουσική και η κίνηση είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να ενθαρρύνει την κοινωνικότητα και να δώσει ερεθίσματα στον εγκέφαλο. Σε αυτό το πρόγραμμα παρέχεται χρόνος στους γονείς για συζήτηση που θα τους βοηθήσει να μάθουν σχετικά με την ανάπτυξη του παιδιού τους.

μάθετε περισσότερα

Σε αυτή την περίοδο τα μωρά μαθαίνουν τη σχέση αίτιου και αποτελέσματος. Καταλαβαίνουν ότι μπορούν να δείξουν ένα παιχνίδι που θέλουν κάνοντας συγκεκριμένους θορύβους, χρησιμοποιώντας χειρονομίες ή εκφράσεις του προσώπου και γνωρίζουν ότι όταν χαμογελούν, η μητέρα τους ανταποδίδει το χαμόγελο. Ανταποκρίνονται στα άτομα που μιλούν ή παίζουν μαζί τους κάνοντας ήχους, γκριμάτσες και χειρονομίες, όπως το να απλώνουν το χέρι για να πιάσουν ένα αντικείμενο. Χρησιμοποιούν όλες τις δεξιότητες που αναπτύσσουν για να πετύχουν στόχους και να ενημερωθούν για τον κόσμο. Στους εφτά μήνες τα παιδιά μπορούν να ανακινήσουν ένα παιχνίδι για να κάνουν θόρυβο, ενώ στους εννέα μήνες μπορούν να τεντώσουν τα χέρια τους για να τα πάρετε αγκαλιά.

Το γεγονός ότι το παιδί σας καταλαβαίνει τη σχέση αίτιου και αποτελέσματος και την δυνατότητα να προκαλέσει κάποιο αποτέλεσμα, παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη της άποψής του για το πώς λειτουργεί ο κόσμος, στη δυνατότητα επικοινωνίας και επαφής με άλλους, και στη δημιουργία αυτοπεποίθησης.

Gymboree Play & Learn 3 10-16 μηνών

Εξερευνείστε την αμφίδρομη επικοινωνία με το παιδί σας. Η ανακάλυψη, η ισορροπία και ο συντονισμός ενισχύεται μέσα από το παιχνίδι και οι γονείς μαθαίνουν να κατανοούν πώς το παιδί τους ανταποκρίνεται  και επικοινωνεί μαζί τους αλλά και με το κόσμο

μάθετε περισσότερα

Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία έχουν ανεπτυγμένη την ικανότητα επικοινωνίας. Μπορούν να εκφράσουν επιθυμία ή ανάγκη με πράξεις όπως δείχνοντάς σας ένα παιχνίδι ή πηγαίνοντάς σας από το χέρι να ανοίξετε μια πόρτα που εκείνα δεν μπορούν. Όταν δείχνουν το βιβλίο που θέλουν να τους διαβάσετε, χρησιμοποιούν χειρονομίες για να επικοινωνήσουν μαζί σας, όταν παίζετε μπάλα μαζί τους σπρώχνοντάς την ο ένας στον άλλο, μαθαίνουν την αμφίδρομη επικοινωνία και την εκ περιτροπής ενέργεια.

Η δυνατότητα της αποτελεσματικής επικοινωνίας είναι απαραίτητη για να νιώσουν ικανά και να δημιουργήσουν σχέσεις. Η ικανότητα να κάνουν ‘συζητήσεις’ χρησιμοποιώντας ήχους και χειρονομίες τους δίνει τη δυνατότητα να δείξουν στους άλλους τι σκέφτονται και τι νιώθουν. Μπορεί να σηκώσουν κάποιο αντικείμενο και να σας το δείξουν σαν να θέλουν να πουν «Τι είναι αυτό;». Αυτή η αμφίδρομη επικοινωνία είναι σημαντική και για την πνευματική τους ανάπτυξη καθώς οι χειρονομίες τους είναι μια απόπειρα να καταλάβουν. Όταν οι ενήλικες ανταποκρίνονται στα μηνύματα των παιδιών, τα βοηθούν να μάθουν και τους δείχνουν ότι αυτό που ‘λένε’ είναι σημαντικό.

Gymboree Play & Learn 4 16-22 μηνών

Ο κινητικός σχεδιασμός παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό το ηλικιακό επίπεδο. Ανακαλύψτε πώς ο κόσμος δουλεύει και γίνετε ικανός λύτης προβλημάτων. Εξερευνούμε τακτικές, αλληλουχίες ενεργειών και την συνεργασία μέσα από το παιχνίδι.

μάθετε περισσότερα

Σε αυτή τη περίοδο, τα νήπια χρησιμοποιούν όλες τις δεξιότητές τους για να λύνουν προβλήματα. Αρχίζουν να καταλαβαίνουν τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν για να πετύχουν κάποιο σκοπό. Αυτό είναι γνωστό με τον όρο ‘κινητικός σχεδιασμός’. Μέσω της μίμησης αρχίζουν να καταλαβαίνουν τη λειτουργική χρήση των αντικειμένων και να χρησιμοποιούν τις γνώσεις αυτές για να φέρουν αποτέλεσμα . Μαθαίνουν ότι συγκεκριμένες συμπεριφορές οδηγούν σε συγκεκριμένες αντιδράσεις. Για παράδειγμα, όταν μαζεύουν τα παιχνίδια τους ‘κερδίζουν’ την αγκαλιά της μητέρας ή του πατέρα τους.

Είναι κρίσιμο για ένα παιδί να μάθει να λύνει τα προβλήματα του και βοηθάει ποικιλοτρόπως στην ανάπτυξή του, δεδομένου ότι καταλαβαίνει πώς να καλύψει τις ανάγκες του με κάποια πράξη.

Στη διάρκεια αυτής της περιόδου αναπτύσσεται ο λόγος, αν και διαφέρει πολύ ο χρόνος και ο τρόπος με τον οποίο αποκτά την ικανότητα να μιλάει. Ενώ μερικά παιδιά γνωρίζουν εκατοντάδες λέξεις και είναι αρκετά ομιλητικά, κάποια άλλα στηρίζονται περισσότερο στις χειρονομίες και δεν μιλούν πολύ. Μην ανησυχείτε. Εφόσον ένα παιδί μπορεί να επικοινωνήσει αποτελεσματικά μέσω χειρονομιών και ήχων, είναι πολύ πιθανό να αναπτύξει και τις δεξιότητές του στον προφορικό λόγο.

Gymboree Play & Learn 5 22-28 μηνών

Ενισχύστε την φαντασία μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι που υποστηρίζει την συμβολική σκέψη, την ανάπτυξη της γλώσσας και την κοινωνική επικοινωνία. Μετατρέπουμε τις τσουλήθρες, τα τούνελ και τις σκάλες αναρρίχησης του Gymboree  σε σπιτάκια σκύλου, σε πυροσβεστικές αντλίες και πολλά άλλα!

μάθετε περισσότερα

Τα παιδιά σε αυτό το επίπεδο χρησιμοποιούν λέξεις και σύμβολα όπως οι εικόνες και τα αντικείμενα για να επικοινωνήσουν και να αναπτύξουν τις ιδέες τους. Για παράδειγμα, σχεδιάζουν την εικόνα του μπισκότου που θέλουν και μετά χρησιμοποιούν τις λέξεις τους για να ζητήσουν «Μπισκότο!». Απολαμβάνουν την ερμηνεία ρόλων, όπως το να χρησιμοποιούν ένα κουτάλι για να ‘ταΐσουν’ το αρκουδάκι τους. Τοποθετούν αντικείμενα σε μια σειρά για να φτιάξουν κάποιο σχέδιο με νόημα. Τα τουβλάκια που στο παρελθόν τα χρησιμοποιούσαν μόνο για να τα στοιβάζουν, τώρα μπορούν να τα τοποθετούν για να δημιουργήσουν ένα σπίτι για τα ζωάκια τους.

Η συμβολική σκέψη είναι το κλειδί που οδηγεί στην πραγματική ευφυΐα. Επιτρέπει στο παιδί να σχηματίσει τις ιδέες του και να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του. Ενώ παλιότερα χρειάζονταν να έχουν ένα υπαρκτό αντικείμενο όπως μια μπάλα μπροστά τους για να δείξουν ότι ήθελαν να παίξουν μπάλα, τώρα μπορούν να φανταστούν τη μπάλα και να χρησιμοποιήσουν κάποιο σύμβολο –όπως τη λέξη ‘μπάλα’- για να περιγράψουν την επιθυμία τους. Αυτό το είδος συμβολικής σκέψης όχι μόνο αναπτύσσει την καλή επικοινωνία και τις λεκτικές ικανότητες, αλλά επιτρέπει στα παιδιά να εξερευνήσουν και να αντιληφθούν όλα τα είδη συναισθημάτων και ιδεών τους. Αυτό είναι απαραίτητο για την κοινωνική, συναισθηματική και πνευματική ανάπτυξη τους. Μπορεί να συλλάβουν ιδέες για το καλό και το κακό παίζοντας ένα παιχνίδι που περιλαμβάνει ένα ‘σούπερ ήρωα’ ή να μάθουν να αντιμετωπίζουν τον αποχωρισμό με το να παριστάνουν ότι είναι η μητέρα ή ο πατέρας που φεύγει για να πάει στη δουλειά.

Gymboree Play & Learn 6 28-36 μηνών

Παιχνίδι ατομικό ή ομαδικό ενώ μαθαίνει να συνδέει ιδέες μέσα από την συνεργασία και την επικοινωνία. Τα παιδιά μαθαίνουν τις δεξιότητες της ακρόασης και του λόγου που υποστηρίζουν την προσχολική τους ετοιμότητα.

μάθετε περισσότερα

Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους στην καθημερινή επικοινωνία και στο παιχνίδι. Η φαντασία τους είναι τόσο αναπτυγμένη που τους επιτρέπει να αντικαταστήσουν αντικείμενα με σύμβολα. Ένα μαντίλι μπορεί να γίνει "αετός" και ένα μικρό κουτί κινητό τηλέφωνο. Αναπτύσσουν αναλυτική σκέψη και αρχίζουν να διαχωρίζουν το "σωστό" από το "λάθος", γεγονός που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την διαμόρφωση ήθους και συνείδησης.

Gymboree Play & Learn 7 3-5 ετών

Ατομικό ή ομαδικό παιχνίδι  ενώ τα παιδιά αναπτύσσουν σημαντικές δεξιότητες. Το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από παιχνίδια συνεργασίας και φανταστικές περιπέτειες σχεδιασμένες ώστε να καλλιεργήσει την αυτοπεποίθηση και τις προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών που θα χρειαστούν για την επιτυχή μετάβαση στην σχολική τους ζωή.

μάθετε περισσότερα

Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία ασχολούνται με ομαδικές δραστηριότητες. Βελτιώνουν τις κινητικές τους ικανότητες , τη σκέψη και την επικοινωνία τους μέσα από την ομιλία και τις κοινωνικές τους δεξιότητες.

Είναι έτοιμα να εξερευνήσουν νέες δραστηριότητες και να αναπτύξουν τις κινητικές ικανότητες, τη σκέψη, την ομιλία, την επικοινωνία και τις κοινωνικές δεξιότητες.